Op donderdag 7 oktober 1999 heeft het Brussels Arbeidshof opnieuw de directie van Wendt Boart in het ongelijke geplaatst. De afdanking van Miguel Rubio, hoofddelegee ABVV van Wendt Boart op het einde van maart 1999 op basis van het verwijt van twee zware fouten, is dus nietig verklaard.

De uitoefening van een voltijdse syndicale activiteit en een zogenaamde politieke activiteit (het rondgaan met een steunlijst voor de lijst Debout) is dus niet weerhouden als zware fout. Met andere woorden, de rechten van arbeiders stoppen niet aan de deur van het bedrijf. Zowel binnen als buiten het bedrijf kunnen de democratische rechten uitgeoefend worden.

Burgerschap kan dus zowel op het werk als buiten het werk. Dat is iets wat de baas nu moet begrijpen. Deze uitspraak zal ongetwijfeld de werking van de vakbondsploegen bij Wendt Boart en Diamant Boart versterken. De militanten en de leden van het ABVV en het ACV zullen er een nieuw zelfvertrouwen in putten tegen de willekeur van de bazen die de rechten van de arbeiders proberen te ontkennen.

Nu moet Miguel Rubio onmiddellijk heropgenomen worden bij Wendt Boart. De huidige wetten zijn in dit opzicht absurd. Een arbeider kan voor de rechtbank winnen, maar de baas bezit nog steeds de macht om de effectieve heropname te weigeren. Daarom blijft Miguel Rubio en andere syndicalisten zoals Raf Verbeke van Carnoy, Maaike Seghers van Sabena en de delegees van de Forges de Clabecq strijden voor nieuwe wetten die een effectieve heropnameplicht kunnen opleggen van onrechtmatig afgedankte delegees, het verbod van de tussenkomst van burgerlijke rechtbanken in sociale conflicten, een syndicale aanwezigheid in de KMO's, de afschaffing van de wet van 1886 die de vervolging van stakingsleiders mogelijk maakt.

Deze strijd moet door de hele vakbeweging opgenomen worden. Kameraden, de laatste vijf maanden hebben de syndicale militanten en de arbeiders van Wendt Boart en Diamant Boart, gesteund door andere bedrijven, een strijd moeten voeren in moeilijke omstandigheden. We waren helemaal niet zeker van te kunnen winnen. Maar één zaak is zeker: hij of zij die niet strijdt, heeft al verloren.

Durven strijden en durven winnen is de les die we moeten trekken uit het werk van de laatste maanden. Wij zijn arbeiders en geen honden, noch buiten noch binnen het bedrijf.

Steuncomité Miguel Rubio c /o Miguel Rubio, Obusstraat 82 1070 Brussel tel/fax : 02/527.08.42

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 321 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken