Aymane is een Brusselse scholier en zeer actief in de klimaatbetogingen. Wij stelden hem een paar vragen en kregen rake antwoorden.

Vonk: Waarom neem je deel aan de klimaatbetogingen ?

Eerlijk gezegd ben ik het beu om te zien hoe zogenaamde verantwoordelijke volwassenen de planeet die we van hen gaan erven aan het vernietigen zijn. Ook ben ik het beu om te horen dat wij jongeren ons in vraag moeten stellen wanneer net de regering en de bedrijven de grootste vervuilers zijn

V: Wat verwacht je van de regering?

De regering moet stoppen met de andere kant op te kijken. Het probleem ontkennen is geen optie meer. De regering moet stoppen nutteloos te zijn en concrete maatregelen nemen om de grote vervuilers te belasten eerder dan nepoplossingen zoals klimaat coaches in de scholen. Dit laatste voorstel is wel echt de beste grap van het jaar...

V: Is een oplossing binnen het systeem mogelijk?

Wij jongeren zijn wel echt bewust dat binnen het systeem er geen oplossing mogelijk is voor onze toekomst. Dankzij internet zien we elke dag de schade die dit systeem veroorzaakt. Wij zijn echt bewust dat aan de top van het economisch model enkel maar aan hun eigen bankrekening wordt gedacht en niet aan het klimaat.

V: Welke oplossingen zie jij ?

Ideaal moeten we een alternatief systeem voorstellen op het kapitalisme. De bedrijven moeten niet meer in handen zijn van privébelangen. Om het afval sterk te verminderen en de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan moeten we de productie zelf controleren. Ondertussen kan misschien een belasting op vervuiling worden ingevoerd die evenredig is met de hoeveelheid afval die een industrie voortbrengt. Dit zal hen misschien aanzetten om hun afval op te ruimen en zo bij te dragen aan de maatschappij in plaats van zich te verrijken.

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 319 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken