Hugo Chavez, de president van Venezuela, heeft een eigen tv-programma, genaamd ‘Alo Presidente’. Tijdens de vorige uitzending wijdde hij twintig minuten aan onze steuncampagne ‘Handen af van Venezuela’onze steuncampagne ‘Handen af van Venezuela’ en onze internationale website In Defence of MarxismIn Defence of Marxism.

Chavez ontving een exemplaar van Reason in RevoltReason in Revolt (lees ook over het project om dit werk in het Nederlands te vertalen De rede in opstand: marxistische filosofie en moderne wetenschappenDe rede in opstand: marxistische filosofie en moderne wetenschappen) dat naar hem was gezonden en dat Alan Woods had gesigneerd. Gedurende heel het programma hield hij het boek in zijn handen. Tegen het einde van het programma, nadat hij Zapatero en het Spaanse volk feliciteerde met hun verkiezingsoverwinning, verklaarde hij dat Alan Woods het boek naar hem had gezonden. Hij las een tamelijk lang citaat voor uit het boek, een deel uit het hoofdstuk over fysica waarin wordt uitgelegd dat er een katalysator nodig is om moleculaire processen in een overgangsfase te versnellen, de verandering van de ene fysische toestand in een andere. Hij eindigde met het citaat waarin gesteld wordt dat een overgangsfase langer zal duren als de katalysator ontbreekt enzovoort. Vervolgens bracht hij het idee naar voren dat de ‘misiones educativas’ (speciale alfabetiseringsprogramma’s in Venezuela), het ‘Plan Vuelvan Caras’ (jobcreatie) en de lokale verkiezingen in augustus een katalysator moeten worden van het revolutionaire proces in Venezuela.

Daarna legde hij uit dat Alan Woods een toonaangevend persoon is bij de publicatie In Defence of Marxism, die in Spaanssprekende landen vertegenwoordigd wordt door het Spaanse blad El MilitanteEl Militante. Vervolgens las hij Alans nota aan Chavez in het boek en ook een gedeelte van de bijgaande brief. Eerst las hij het deel voor dat uitlegt dat Reason in Revolt geschreven is in 1995 toen de bourgeoisie een internationaal offensief lanceerde tegen de ideeën van het socialisme, waarbij ze gebruik maakten van de ineenstorting van het stalinisme.

Dan las hij de volledige internationale oproep ‘Handen af van Venezuela’ en hij verduidelijkte dat In Defence of Marxism de organisatoren zijn van deze campagne. Hij vermeldde Manzoor Ahmed, een van de marxistische parlementsleden die in Pakistan verkozen zijn, waarna hij de lijst afging van alle Pakistaanse parlementsleden die de oproep ‘Handen af van Venezuela’ hebben ondertekend. Hij haalde ook andere ondertekenaars aan, wat leidde tot hilariteit door de manier waarop hij bepaalde namen uitsprak. De toehoorders barstten in lachen uit en Chavez volgde hun voorbeeld. Verschillende namen uit de lijst van ondertekenaars werden opgesomd, zoals bijvoorbeeld Pepe Martin, diversen van de PSOE (Spaanse socialisten) en de UGT (Spaanse vakbond), Pilar in naam van de vakbondsdelegatie van Telefonica Moviles, Txus van Vitoria. Daarna volgden verscheidene namen uit Italië. Hij ging tevens dieper in op handtekeningen uit Frankrijk, Duitsland en de VS, en vermeldde verder de handtekeningen uit Argentinië, Australië, België, Brazilië, Denemarken, Griekenland, India, Iran, Luxemburg, Mexico, Oostenrijk, Peru, Zweden en Groot-Brittannië.

Op het einde gaf hij de lijst aan de ‘canciller’ (minister van Buitenlandse Zaken) en zijn Departamento de Asesores de Relaciones Internacionales, en hij vroeg om In Defence of Marxism in contact te brengen met alle anderen die de Bolivariaanse Revolutie steunen. Hij eindigde met te stellen dat steeds meer mensen uit diverse linkse stromingen beginnen te beseffen dat de Bolivariaanse Revolutie een deel is van hun eigen project om een alternatief uit te bouwen op het neoliberalisme en de globalisering. Dit toont dat solidariteitsacties voor Venezuela zeer belangrijk zijn. Breng ons verslag uit van zulke acties en contacteer ons om mee te doen met de solidariteit. Dergelijke steunacties komen makkelijk in de Venezolaanse pers, de mensen daar houden ervan om te horen dat mensen uit andere landen hen steunen.

Wij plannen in België in elk geval nog zulke acties. Wil je meedoen? Contacteer ons dan op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Je kan ook nog onze steuncampagne ‘Handen af van Venezuela’onze steuncampagne ‘Handen af van Venezuela’ ondertekenen door een mail te sturen naar hetzelfde emailadres.

Voor meer informatie over Venezuela, lees in ons archief over Venezuelaarchief over Venezuela.
Je kan ook terecht op Venezuela - InfoVenezuela - Info en op de site van de Nederlandse Stichting Bolivariaanse IdentiteitStichting Bolivariaanse Identiteit.

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 307 page 001coverVonk305Layout Vonk 304 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken