Mijn weg naar het communisme werd gevormd door culturele en sociale ervaringen, in het bijzonder mijn band met hiphopmuziek. De geëngageerde boodschappen openden mijn ogen voor de ongelijkheden en de strijd tegen racisme, imperialistische machten, burgerrechten in de Verenigde Staten en armoede. Ik wist al dat deze problemen bestonden, maar de manier waarop sommige van mijn favoriete rappers ze aankaarten, inspireerde me te interesseren voor de bewegingen die tegen de imperialistische landen opkomen en de diepe wortels van ongelijkheid blootleggen.

Elke keer dat ik geconfronteerd werd met een maatschappelijk probleem, of het nu de bevrijding van een onderdrukt volk of homofobe intimidatie is, ben ik steeds op zoek moeten gaan naar een uitweg. De maatschappij zelf biedt geen oplossingen aan. Ons wordt geleerd om alles zomaar te accepteren en om ons ‘normaal’ te gedragen en vooral individueel succes na te jagen. Later realiseerde ik me dat deze problemen ondergeschikt waren aan het werkelijke doel van de heersende klasse: het streven naar winst ten koste van alles. Deelnemen aan dit systeem betekent soms alle moraliteit opgeven.

Mijn achtergrond en opvoeding hebben een grote invloed gehad op mijn ideeën. Ik kon me niet voorstellen dat deze samenleving wordt voorgesteld als de verworvenheid van de moderniteit. Hoe kan het zijn dat de wetenschappelijke vooruitgang zou hebben geleid tot een maatschappij waarin sommige mensen verhongeren terwijl anderen sterven aan obesitas? Multinationals en kartels dicteren hoe landbouwproducten worden gedistribueerd en verwerkt. Langs de ene kant creëren ze armoede onder boeren en anderzijds zetten ze aan tot buitensporige consumptie vanwege werkers.

Dat privébedrijven natuurlijke rijkdommen zoals water controleren, is een absurditeit. Coca Cola kan bijvoorbeeld al het water in een regio opkopen tot het punt waarop de inwoners er niet meer voldoende hebben. Deze soms wrede realiteit heeft mijn perspectief diepgaand geradicaliseerd.

In de loop van mijn verkenningen kwamen de ideeën van Karl Marx naar voren als een belangrijk intellectueel inzicht. Zijn theorie, geworteld in een diepgaande analyse van de materiële werkelijkheid, biedt een systematisch begrip van ongelijkheid en uitbuiting. Door het communisme te omarmen, doordrenkt met marxistische concepten, vond ik een solide kader om de structurele oorzaken van sociale onrechtvaardigheid te begrijpen.

Kortom, hiphop diende als startpunt voor mijn bewustwording, terwijl het verkennen van sociale bewegingen en het overnemen van de ideeën van Karl Marx mijn toewijding aan het communisme consolideerden. Dit intellectuele pad bood me een perspectief op grondige transformatie van de samenleving. Dat is de enige weg om de diepe ongelijkheid aan te pakken en een rechtvaardige wereld uit te bouwen.