Met zijn nieuwe film Fahrenheit 9/11 zet Michael Moore de Amerikaanse president Bush volledig in zijn blootje. En gelijk heeft hij. Het is toch godgeklaagd dat een stompzinnige en harteloze persoon als Bush zoveel over de wereld heeft te zeggen?

Hij kwam aan de macht via verkiezingsfraude en is rijk geworden door corrupte multinationals zoals Enron. Die bedrijven zijn wel mee verantwoordelijk voor de economische problemen waar de wereld nu in zit. Maar het is de gewone mens die de rekening gepresenteerd krijgt in de vorm van ontslagen, werkloosheid, langer en harder werken, niet genoeg geld voor de pensioenen, schrik om je job te verliezen enzovoort. Om nog maar te zwijgen over al die dingen waar volgens de regering niet genoeg geld voor is. Ondertussen zijn types zoals Bush wel steenrijk. Waar komt al dat geld vandaan? Halliburton heeft alvast enkele winstgevende contracten lopen in Irak en de aandeelhouders van Ford zullen ook een mooi centje overhouden aan de ontslagen in Genk.

Het zou nochtans verkeerd zijn alles toe te schrijven aan één man. Bush is daar trouwens te stom voor. Hij is gewoon de pop van een buikspreker. Zijn mond gaat open maar eigenlijk spreken de multinationals die hem sponsoren. En hun buik gromt steeds, van de honger… naar winst. Het systeem van die multinationals heeft ook een naam: kapitalisme.

Het is voor die (olie)winsten dat de legers van Amerika nu de wereld in brand steken. En natuurlijk ook om de aandacht af te leiden van de problemen in de VS zelf. Dat is een oude truc: leid de aandacht af van binnenlandse problemen door een buitenlandse vijand te creëren. Dus vertellen ze een verhaaltje over massavernietigingswapens. Of ze gaan die arme Irakezen ‘bevrijden’. Toch wel raar als je weet dat de VS steeds moordzuchtige dictators zoals Pinochet, Mobutu en Soeharto heeft gesteund. Ook Saddam was ooit goede vrienden met de VS, evenals Bin Laden.

In Irak gaat alles ondertussen van kwaad naar erger. Extreem-rechts gespuis zoals Al Qaeda wrijft zich in de handen, want door de oorlogen van Amerika en Israël krijgen zij elke dag nieuwe leden. Het terrorisme gaat in stijgende lijn. Voor de rijke vrienden van Bush is dat niet zo’n probleem, zij beschikken toch over beveiliging. Het zijn vooral gewone mensen die getroffen worden door de terroristen. Na de aanslagen in Madrid betoogden de Spanjaarden dan ook heel terecht onder de slogan: ‘Hun oorlogen, onze doden!’. Bush, Blair, Aznar en de multinationals willen oorlog, maar het zijn wij die in angst moeten leven.

Wij zijn zo’n wereld beu. En we willen daar dan ook iets aan doen. Vind je ook dat het welletjes is geweest? Wil je meer doen dan een film van Michael Moore bekijken? Neem dan contact met ons op. Het is immers dringend nodig dat we samenwerken aan een alternatief op dit waanzinnig systeem.

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 320 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken