Een recente opiniepeiling van het Pew Research Center, een van de meest gerespecteerde enquêtebureaus in de VS, vroeg meer dan 1.500 willekeurig gekozen Amerikanen om hun reacties te beschrijven op termen zoals ‘kapitalisme’ en ‘socialisme’. Het bedrijf publiceerde een samenvatting van de resultaten van de enquête met de titel: ‘het socialisme niet zo negatief; het kapitalisme niet zo positief.’

Slechts een krappe meerderheid van 52 procent van alle Amerikanen reageren positief op ‘het kapitalisme’. Bij 37 procent lokt het negatieve reacties uit en de rest zijn er niet zeker van.

Onder de ondervraagden die momenteel tussen de 18 en 30 jaar oud zijn, beschrijven maar 43 procent van de Amerikanen ‘kapitalisme’ als positief, terwijl 43 procent ‘het socialisme' als positief omschrijven. Met andere woorden, jongeren zijn gelijkmatig verdeeld tussen kapitalisme en socialisme.

Onder de Democraten ziet 47 procent het kapitalisme als positief, terwijl 44 procent positief ten opzicht van het socialisme staat. Hoewel het onmogelijk is om precies te weten wat mensen begrijpen onder deze termen, is het duidelijk dat de belangstelling voor het socialisme stijgende is.

Professor Charles Derber van Boston College stelt: “Op bijna alle belangrijke kwesties, gaande van steun voor het idee van een minimumloon, de vakbonden, een voorkeur voor diplomatie boven machtsvertoon, diepe bezorgdheid over het milieu, de overtuiging dat grote bedrijven de democratie corrumperen en steun voor veel en grote sociale programma's, waaronder Sociale Zekerheid en Medicare, staan de progressieve standpunten sterk en relatief stabiel. Als ‘het socialisme’ steun betekent voor al deze zaken, kunnen we uit de enquête van Pew Center opmaken dat de VS een centrum-links land is. Als we het socialisme zien als een zoektocht naar een echt systematisch alternatief, dan zien we dat Amerika en met name haar jeugd in toenemende mate op zoek is naar een meer collectieve, groene, en meer vreedzame en sociaal rechtvaardige orde.”

Dit komt op een moment dat de media ons doen geloven dat de ‘Tea Party’ het ware gelaat van protest en frustratie in de VS vertegenwoordigt. Het laatste wat de mainstream media willen is iedereen het idee geven dat de opgehoopte onvrede kan worden uitgedrukt in een linkse richting. Wij zijn er echter zeker van dat dit vroeg of laat op een doorslaggevende manier zal gebeuren.

Overgenomen uit Socialist Appeal, het tijdschrift van de WIL, de Amerikaanse sectie van het IMT

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 319 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken