Ten gevolge van de benoemingen van Trump krijgt de bedrijfswereld en het leger de VS meer dan ooit in haar greep. De aanwezigheid van hoge vertegenwoordigers uit de bedrijfswereld en de banken zijn altijd al een constante geweest in Amerikaanse regeringen. Donald Trump zet deze traditie verder. Desondanks verzet hij met zijn keuzes de bakens. Nooit eerder had een presidentieel kabinet zoveel vertegenwoordigers van de economische toplaag van het land.

Samen zijn de personen die Trump al heeft aangeduid goed voor meer dan 10 miljard dollar persoonlijke fortuinen. Dat is meer dan de 43 miljoen armste Amerikanen samen bezitten.

Enkele opvallende namen in het nog aangroeiende lijstje zijn; Rick Perry, voormalig gouverneur van Texas die minister van energie wordt, het departement dat hij tijdens de campagne nog wilde afschaffen. Hij bezit 3 miljoen dollar. Rex Tillerson is CEO van petroleumgigant Exxon Mobil en wordt minister van buitenlandse zaken. Ook rond de 3 miljoen dollar waard. Gary Cohn is voorzitter van de investeringsbank Goldman Sachs en wordt voorzitter van de Economische Raad van de president. Goed voor 20,5 miljoen dollar. Andrew Puzder is eigenaar van een aantal fast-foodketens en een fervent tegenstander van eender welk minimumloon. Hij wordt minister van arbeid. Fortuin: 4 miljoen dollar. Linda McMahon wordt hoofd van het overheidsdepartement voor KMO's. Haar fortuin bedraagt 500 miljoen dollar. Ben Carson wordt minister van huisvesting en stadsontwikkeling. Als presidentskandidaat toonde hij zich een tegenstander van een overheidsrol in ruimtelijke ordening en urbanisatie. Hij bezit 30 miljoen dollar. Wilbur Ross, voormalig hoofd van investeringsbank Rothschild, wordt minister van handel. Goed voor 2,9 miljard dollar. Todd Ricketts wordt vice-minister van handel. Hij bezit 1 miljard dollar. Tom Price, een fervent tegenstander van Obamacare, wordt minister van volksgezondheid. Zijn fortuin bedraagt 13,6 miljoen dollar. Jeff Sessions is federaal senator voor de staat Alabama. Hij heeft zich altijd verzet tegen burgerrechten voor minderheden en tegen de legalisering van immigratie en wordt nu minister van justitie. Zijn fortuin 7,52 miljoen dollar. Steve Bannon wordt hoofdadviseur strategie van de president. Hij is oprichter en voormalig hoofd van de website Breitbart News en is hevig antisemiet en pro-zionist. Hij bezit 10 miljoen dollar.

Wie dacht dat Trump’s conservatieve en ronduit reactionaire retoriek bij het aanvangen van zijn ambt plaats zou maken voor “een meer gematigde” houding, komt alvast van een kale reis thuis. Trump geeft duidelijk vorm aan een van de meest rechts-elitaire regeringen uit de Amerikaanse geschiedenis.


De informatie in dit artikeltje hebben we overgenomen uit “Trump benoemt rijkste kabinet in geschiedenis VS” door Lode Vanoost, gepubliceerd 22 december 2016 op www.dewereldmorgen.be

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 320 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken