Op vrijdag 11 en zaterdag 12 augustus 2017 werd Charlottesville (VS) de verzamelplaats van tal van extreemrechtse groeperingen, gaande van de Alt-Right tot de Ku Klux Klan. Ze kwamen hun ongenoegen uiten na de beslissing(1) van het stadsbestuur om het standbeeld van Robert E. Lee te verwijderen.(2) Op vrijdagavond werd de toon meteen gezet. De extreemrechtse ‘betogers’ hitsten elkaar op met slogans als: ‘White lives matter’, Jews will not replace us’ en uiteraard ‘blood and soil’. (3) Ook tal van tegenbetogers waren naar Charlottesville afgezakt om de verwerpelijke ideeën, gepropageerd door de extreem rechtse betogers, van antwoord te dienen.

Op vrijdag 12 augustus vond de geplande mars plaats. Betogers en tegenbetogers waren op post, met enkele schermutselingen tot gevolg. Sommigen vonden de haatdragende boodschappen van de dag ervoor niet duidelijk genoeg en gingen over tot actie. Zo kroop James Fields, een fascist van 20 jaar, achter het stuur van zijn auto en besliste om met volle snelheid in te rijden op de menigte. Deze terreurdaad kostte het leven aan Heather Heyer, een 32-jarige vrouw, 19 andere mensen moesten met zware verwondingen naar het ziekenhuis.

Deze aanslag maakt de trieste lijst racistische en fascistische moorden nog langer. In maart bijvoorbeeld, werden twee arbeiders van Indische afkomst vermoord in Kansas. In mei werden twee mannen op een trein vermoord door een racist, nadat ze het opgenomen hadden voor moslima’s met een hoofddoek. Charlottesville is dus geen geïsoleerd geval. Het toont slechts aan dat er een toename is van zulke racistische aanslagen in de Verenigde Staten van Amerika. De verkiezing van Trump heeft moed gegeven aan de achterlijkste lagen van de maatschappij. Maar ondanks het feit dat extreemrechts van deze mobilisatie een machtsvertoon wilde maken, waren ze met veel minder aanwezig dan de tegenbetogers. Dat toont hoe geïsoleerd deze fascistische groeperingen zijn. Ze proberen hun zwakte te verbergen door een verhoogd activisme, zonder dat ze er in slagen een massabasis rond zich op te bouwen. Langs de andere kant worden er steeds grotere en meer vastberaden antifascistische en antiracistische mobilisaties georganiseerd. Deze gebeurtenissen tonen de groeiende polarisering in de Amerikaanse maatschappij. Steeds meer mensen zoeken naar revolutionaire oplossingen voor problemen die onlosmakelijk verbonden zijn met het kapitalisme.

Racisme en kapitalisme

Vooraleer ideeën een werkelijke kracht vertegenwoordigen in de maatschappij, moeten ze de materiële belangen vertegenwoordigen van een belangrijk deel van de bevolking. Racisme is echter niet in het belang van de arbeidersklasse; integendeel, het wordt aangemoedigd door de heersende klasse, die het gebruikt om mensen te verdelen zodat ze niet voor gezamenlijke belangen zouden opkomen. Zij controleren de instanties en de media, die in normale tijden het bewustzijn van de massa’s smeden, met als doel de arbeidersklasse te verdelen. Deze bewuste politiek wordt versterkt door het feit dat het kapitalisme niet in staat is de basisbehoeften van de gehele bevolking te bevredigen. Zo plaatst men arbeiders van verschillende origine tegenover elkaar in een gevecht voor het weinige dat er nog is. Dat is de materiële basis van racistische of nationalistische ideeën die bij een deel van de arbeiders bestaan. Dat is de reden waarom we niet op een efficiënte manier tegen het racisme of andere onderdrukkingsvormen kunnen strijden, zonder tegelijkertijd het kapitalisme te bestrijden.

Een van de taken van de revolutionaire beweging is de arbeiders te winnen voor een perspectief van gemeenschappelijke strijd tegen de uitbuiters. Daarom hebben arbeiders nood aan een massaorganisatie die in staat is alle individuele moed te bundelen in een structuur die de fascistische organisaties kan tegenhouden. Uiteindelijk kan alleen een gezamenlijke strijd, tegen het kapitalistische systeem zelf, het racistische en fascistische geweld de kop indrukken.

Vice news maakte een korte, maar zeer ontluisterende documentaire over de gebeurtenissen in Charlottesville; https://www.youtube.com/watch?v=P54sP0Nlngg&oref=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DP54sP0Nlngg&has_verified=1

(2) Robert Lee was een generaal en opperbevelhebber van de Geconfedereerde staten van Amerika tijdens de Amerikaanse burgeroorlog van 1861 tot 1865. Een van de boegbeelden van de witte supremacisten.

(3) Witte mensenlevens zijn van belang; Joden zullen ons niet vervangen; Bloed en bodem.

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 320 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken