Dit is de tekst van het pamflet dat Vonk/Révolution verspreidde op de scholierenbetogingen voor het klimaat.

Voor een algemene klimaatstaking van studerenden en werkenden!

De stakingen en betogingen van de scholieren hebben de politeke wereld opgeschud. Maar om een energietransitie op te leggen is meer nodig. Ze willen nog steeds niet luisteren. Ze draaien rond te pot of blijven op ons neerkijken. Wij denken dat het daarom hoog tijd is om te werken aan een algemene staking van studenten en werkenden die de hele economie plat legt. Wie niet horen wil moet voelen.

Organiseer actiecomités in de scholen, de wijken en de bedrijven

Wij hebben democratische en representatieve organisatievormen nodig om de strijd beter te voeren. We kunnen beginnen door in elke school actiecomité’s op te richten. Deze stuurt dan afgevaardigden naar een nationaal actiecomité met deelnemers uit alle andere scholen en steden van het land. Nodig ook mensen uit van de vakbond, Gele Hesjes enz voor jullie acties. Op die manier kunnen we alle strijdbewegingen bijeen brengen.

Geen vertrouwen in kapitalistische verdragen en regeringen

De milieuverdragen zoals Kyoto, Kopenhagen en Parijs zijn tot mislukken gedoemd wanneer ze binnen het raamwerk van het kapitalisme blijven opereren. Kapitalistische landen zullen niets ondertekenen dat tegen de belangen en de winst is van de ondernemingen van hun land. Deze contradicties van de natiestaten hebben volledig mee gespeeld in Kopenhagen en hebben er over de jaren geleid tot de mislukking van internationale verdragen over verschillende onderwerpen, van wereldhandel tot ontwikkelingshulp.

Internationale samenwerking is duidelijk nodig om een duidelijk internationaal probleem op te lossen. Maar dit kan enkel gebeuren wanneer verdragen gesloten worden door afgevaardigden die ter verantwoording kunnen geroepen worden, en die de belangen van de gewone mensen en de planeet dienen, niet voor de winsten van de grote ondernemingen.

Change the system, not the climate

Nooit zal de markteconomie de noodzakelijke radicale en ecologische overgang kunnen waar maken. Daarom moet er een ecologische planning komen. Maar een dergelijke planning is niet mogelijk zonder economische planning. Enkel een geplande en genationaliseerde economie onder de democratische controle van de bevolking kan deze dringende inspanning verwezenlijken. De strijd voor de planeet is dus de strijd voor het socialisme Er is geen andere

Geen energietransitie zonder revolutie

De verandering die wij willen kan er enkel komen met een revolutie. Hiervoor hebben we revolutionairen nodig en een revolutionaire organisatie. Vonk, de Belgische sectie van de International Marxist Tendency bouwt zo een organisatie. Wil je ermee over weten ? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via Facebook @marxistischejongeren. Volg ook onze website: www.vonk.org

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 319 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken