Uitgelicht

Het was in de Verenigde Staten dat deze marsen voor het eerst plaatsvonden: op 28 juni 1970 verzamelden 2000 mensen zich in New York City om te demonstreren. Ook in andere steden waren er betogingen: ze herdachten allemaal de verjaardag van de Stonewall-rellen, een jaar eerder, en waren vooral een uiting van de woede van homoseksuele, bi- of transgender Amerikanen, die vochten voor hun rechten.

Bij meer dan 60 universiteiten en hogescholen in de gehele Verenigde Staten hebben we gezien dat studenten en docenten tentenkampen organiseerden, als onderdeel van een groeiende beweging tegen het bloedbad in Gaza. Een hele generatie wordt gepolitiseerd en trekt conclusies over de aard van het imperialisme, de rol van de politie en de staat, en de noodzaak van collectieve actie.

Van 10 tot 15 juni houdt de Internationale Marxistische Tendens een Wereldschool van het Communisme in Italië. Honderden activisten van over de hele wereld zullen samenkomen om te leren over marxistische ideeën.

Het onderstaande manifest is van uiterst groot belang voor de wereldwijde communistische beweging. We roepen al onze lezers op om het grondig te bestuderen en het zo wijd mogelijk te verspreiden. Het werd unaniem goedgekeurd door het Internationaal Secretariaat van de IMT en zal het oprichtingsdocument vormen van een nieuwe Revolutionaire Communistische Internationale, die in juni dit jaar opgericht zal worden.

Je kunt er zeker van zijn dat wanneer er ergens een protest of demonstratie tegen onrecht plaatsvindt, de communisten zich in de menigte zullen bevinden. Van de klimaatcrisis tot racistisch politiegeweld tot imperialistische oorlog: er is geen tekort aan oorzaken die miljoenen de straat op drijven in dit tijdperk van kapitalistische crisis en verval. Communisten nemen schouder aan schouder deel aan deze bewegingen deel met de bredere arbeidersklasse en geradicaliseerde jongeren.

De Amerikaanse en Britse luchtaanvallen hebben tientallen van de meest gesofisticeerde bommen laten vallen op de hoofden van één van de armste bevolkingen ter wereld. De handen van de westerse imperialisten zijn besmeurd met het bloed van het Palestijnse volk. Tot nu toe konden ze zich verschuilen achter het feit dat ze niet direct de trekker overhaalden - hoewel ze de geweren, de bommen, het geld en de politieke dekking voor de slachting leveren. Ze hebben er altijd op aangedrongen dat de slachting met "gematigdheid" moest worden uitgevoerd, met "proportioneel geweld". Nu hebben ze direct ingegrepen in Jemen, waarmee ze het conflict in de regio roekeloos escaleren. Wij zeggen: handen af van Jemen! Weg met de imperialistische moordenaars!