Uitgelicht

Ondanks de evidente beperkingen door de pandemie is 2020 een jaar geweest dat bol stond van opstandige bewegingen, maar de grote meerderheid ervan situeren zich ter linkerzijde.

De politieke leiders van nagenoeg elk land hebben faliekant gefaald om de pandemie in te dijken. We gaan wereldwijd naar de twee miljoen dodelijke slachtoffers en het is duidelijk dat enkel een vaccin soelaas kan bieden. Alle andere barrières tegen het virus werden vakkundig afgebroken om de productie en daarmee de winsten van de superrijken veilig te stellen.

Seksueel geweld is overal, zowel op straat, op het werk of op school; het is alomtegenwoordig. 98 Procent van de Belgische vrouwen zijn volgens onderzoek het slachtoffer geweest van seksueel geweld op straat. Op Europees vlak verklaren 60 procent van de vrouwen dat ze geconfronteerd werden met seksisme op het werk.

Voor veel mensen lijkt een revolutionaire verandering in de maatschappij een luchtkasteel, onmogelijk te realiseren tijdens hun leven. In dit opzicht ontwikkelde Trotski het concept van het “Overgangsprogramma”: een reeks eisen die de samenleving van de situatie van vandaag onder het kapitalisme, konden brengen naar het uiteindelijke doel van het internationale socialisme. Hoe zou zo’n overgangsprogramma voor het klimaat er uit zien? Welk soort eisen zouden socialisten naar voor moeten schuiven om een klimaatsverandering te bewerkstelligen? In dit artikel proberen we de contouren van zo’n programma te schetsen.