Uitgelicht

De afgelopen dagen zijn de spanningen in het conflict tussen Oekraïne en Rusland opgelopen, wat heeft geleid tot de mobilisatie van NAVO-troepen in Oost-Europese landen. In die zin, en als blijk van de slaafse onderdanigheid van onze regering aan het VS-imperialisme, heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder verzekerd dat België een "solidaire bondgenoot" zal zijn binnen de NAVO in het conflict in Oekraïne.

We hebben meer dan strijdbaarheid alleen nodig. Zelfs de meest veelbelovende bewegingen kunnen immers eindigen in rampzalige nederlagen. Daarom hebben we meer revolutionair realisme nodig en minder naïviteit.

Eerst was het bedoeld voor een paar grote evenementen aan het eind van de zomer en zou het gebruik ervan tegen 30 september aflopen. Tegenwoordig is het Covid Save Ticket (CST) of coronapas verplicht voor het bezoeken van feesten, voorstellingen, fitnesscentra en restaurants. Het is ook verplicht voor bezoekers van ziekenhuizen en rusthuizen. Sinds 15 oktober is het van kracht in Brussel en wordt het sinds 1 november in heel België gebruikt.

Voor veel mensen lijkt een revolutionaire verandering in de maatschappij een luchtkasteel, onmogelijk te realiseren tijdens hun leven. In dit opzicht ontwikkelde Trotski het concept van het “Overgangsprogramma”: een reeks eisen die de samenleving van de situatie van vandaag onder het kapitalisme, konden brengen naar het uiteindelijke doel van het internationale socialisme. Hoe zou zo’n overgangsprogramma voor het klimaat er uit zien? Welk soort eisen zouden socialisten naar voor moeten schuiven om een klimaatsverandering te bewerkstelligen? In dit artikel proberen we de contouren van zo’n programma te schetsen.