Onmiddellijk na de beslissing van Chavez om het grote staalbedrijf SIDOR te nationaliseren brak het feest los onder de arbeiders. De multinational bestrijdt echter de nationalisatie en manoeuvreert om de beslissing te ondermijnen.

De Verenigde Socialistische Partij van Venezuela heeft haar twee maand durende congres achter de rug. Het was een moment met een historische draagwijdte. Na de nederlaag bij het referendum van december is de tegenstelling tussen de bureaucratie en de revolutionaire massa's nog scherper geworden.

Arbeiders van het grootste Venezolaanse staalbedrijf, SIDOR, staken voor de nationalisatie van hun bedrijf. Recente actie om die eis kracht bij te zetten, werd hard onderdrukt door de Nationale Garde. De minister van Arbeid probeert ook door manoeuvres een einde te maken aan de staking.

Handen Af van Venezuela (HAV) was na twee jaar opnieuw te gast bij ABVAKABO Zeeuws-Vlaanderen, deze keer voor de vertoning van de nieuwe documentaire over Venezuela: No Volveran. De film, gemaakt door medewerkers van HAV, toont hoe het land een voorbeeld werd voor de sociale strijd.

De succesvolle bemiddeling van Chavez voor de bevrijding van gijzelaars in Colombia heeft de alarmbel doen rinkelen bij de oligarchie en het Amerikaanse imperialisme. De Colombiaanse president beschuldigt Ecuador en Venezuela van medeplichtigheid in de activiteiten van de guerrilla en stuurt zijn leger.

Meer dan 13.000 ton voedsel zijn in beslag genomen sinds half januari in Venezuela. De regering gaat in het offensief tegen de rechtse boycot. Tegelijk is de nieuwe socialistische partij, de PSUV, begonnen aan een congres dat twee maanden zal duren.

De vakbond van openbare diensten Abvakabo-FNV-afdeling Zeeuws-Vlaanderen geeft op 28 februari de Nederlandse première van ‘No Volveran', een film gemaakt door Handen Af van Venezuela. Zo willen ze "over het muurtje van de plaatselijke vakbondspraktijk heen kijken".

In Bolivia gebruikt de contrarevolutie al haar wapens om de ruggengraat van Evo Morales' regering te breken. Sinds de verkiezingen voor de grondwetgevende vergadering, anderhalf jaar geleden, heeft de oligarchie er alles aan gedaan om mogelijke vooruitgang te blokkeren, zowel via parlementaire als buitenparlementaire wegen.

De Bolivariaanse beweging heeft voor de eerste keer een nederlaag moeten slikken. Een hele reeks factoren hebben bijgedragen tot deze uitslag. De oligarchie heeft in haar handen machtige instrumenten om de publieke opinie te vormen. De belangrijkste factor is evenwel de onthouding: een groot deel van de chavisten is niet gaan stemmen.

Dinsdagavond liet de Spaanstalige CNN een afbeelding zien waarop ‘per ongeluk' onder de foto van Chavez stond: "Wie heeft hem gedood?" Bovendien heeft de Venezolaanse contraspionage een intern CIA-memorandum van de Amerikaanse ambassade in Caracas onderschept waarin een sinister plan uit de doeken wordt gedaan om Venezuela de komende dagen te destabiliseren.

Op 2 december zal een volksraadpleging zich uitspreken over de nieuwe wijzigingen aan de grondwet in Venezuela. ‘Handen Af van Venezuela' roept op tot een actie daags na het referendum, maandag 3 december. Hiermee willen we tonen dat in België eveneens steun bestaat voor de Bolivariaanse Revolutie.

Volgens een bericht in DM 9/11 zouden aanhangers van Hugo Chavez geschoten hebben op manifesterende studenten en zou daarbij minstens één student gedood en zeven anderen gewond geraakt zijn. Dat bericht is fout.

De Provinciale Zeeuwse Courant schrijft op 3 november: "Macht van Chavéz nog groter." De geplande veranderingen van de grondwet in Venezuela worden omschreven als een autoritaire staatsgreep, hoewel de Venezolanen zelf mogen stemmen in een referendum.

Op 2 december organiseert Venezuela voor de zoveelste keer een nationaal referendum over een belangrijke politieke kwestie: de nieuwe grondwet. Dat is niet slecht voor een land dat constant het etiket ‘autoritair’ opgeplakt krijgt. De media maken echter vooral ophef over het voorstel om aan de president de mogelijkheid te geven bij elke verkiezing zich opnieuw verkiesbaar te stellen.

Overal waar het project voor “een socialisme van de 21e eeuw” ingang vindt, wekt het begeestering op vanuit de onderkant van de maatschappij. In Ecuador, waar Rafael Correa nog geen jaar geleden verkozen werd, behaalde de president een kletterende overwinning bij de verkiezing voor de nieuwe Grondwetgevende Vergadering op 30 september.

Het recentste vredescahier is het resultaat van een unieke samenwerking tussen Vrede en Vonk. Al jaren werken Vonk en Vrede samen rond de oorlog in Irak, de Amerikaanse wapentransporten in België, de jaarlijkse Vredesconferentie en de Bolivariaanse Revolutie in Venezuela. Deze samenwerking mondde recent uit in een gemeenschappelijke ‘vredescahier’ over Latijns-Amerika.

Dat het in Latijns-Amerika warm kan zijn, weet iedereen. Een hete politieke zomer geeft het continent een steeds rodere gloed: politieke radicalisering in El Salvador en Guatemala, grote stakingen en betogingen in Chili, Peru en Bolivia, en voorstellen voor een nieuwe grondwet in Venezuela.

Dankzij de druk van de campagne heeft het stadbestuur van Mexico city al zeven studenten vrijgelaten. Cesar Aguilar blijft echter vastzitten, evenals Adan Mejía en zovele anderen in Oaxaca. Daarom organiseren wij op 13 september een internationale actiedag.

De beweging tegen de arrestatie van studenten krijgt een grote weerklank onder de studenten, de vakbonden en in de Mexicaanse media. Ze blijven echter in de gevangenis. Daarom vragen we u om de petitie te tekenen.

Op maandag 6 augustus voerden honderden studenten actie aan de hoofdkantoren van het Instituto Politecnico Nacional (IPN) in Mexico City. In plaats van in dialoog te gaan met de studenten stuurde het bestuur de politie op hen af. Verschillende demonstranten werden ingerekend.

Brutale repressie blijkt het enige antwoord te zijn van de regering na de heropstanding van de massabeweging in Oaxaca de laatste weken. Talrijke activisten werden aangehouden door de politie. Onder hen bevind zich een kameraad van Militante, Tendencia Marxista, onze zusterorganisatie in Mexico. Solidariteit en protest hiertegen is dringend nodig.

In april vertrok een driehoofdige delegatie vanuit België op studiereis naar Venezuela. We hadden een gesprek met twee van de drie reisgenoten. Het verslag van Erik Demeester (Handen Af van Venezuela) en Stephen Bouquin (arbeidssocioloog universiteit van Amiens) is een must voor iedereen die inzicht wil in het proces van arbeiderscontrole.

Belgische socialisten kunnen voor een herbronning van de partij inspiratie halen in Venezuela. Daar is in de volkswijken een massacampagne bezig voor aansluiting bij de nieuwe Socialistische Eenheidspartij van Venezuela. Met de aansluiting van 4,5 miljoen leden tegen eind mei werden de meest optimistische voorspellingen gebroken.

Er is opnieuw een smeercampagne tegen de Bolivariaanse Revolutie bezig. De media belichten eenzijdig de acties van de oppositie en hun strijd voor ‘vrije meningsuiting’, terwijl ze amper een woord reppen over de gigantische betoging ter ondersteuning van de regering, afgelopen zaterdag in Caracas. De heersende klasse tracht een nieuw offensief van destabilisatie in te zetten.

Enkele maanden geleden kondigde de Venezolaanse president aan dat de Bolivariaanse regering de uitzendlicentie van tv-station RCTV niet zou vernieuwen. Sindsdien is er wereldwijd een bijtende mediacampagne bezig die Hugo Chavez beschuldigt van het muilkorven van de persvrijheid om “de oppositie het zwijgen op te leggen”.

2006 was een keerpunt voor de klassenstrijd in Mexico. De massale beweging tegen de kiesfraude en de rebellie in Oaxaca hebben veel losgemaakt in de onderste lagen van Mexico. Dit aanhoudende opstandige klimaat leidde begin mei tot een algemene staking, de eerste sinds 1916.

Op 15 april 2007 behaalden de arbeiders en boeren van Ecuador hun grootste overwinning op de oligarchie en het imperialisme. Tijdens de volksraadpleging die president Rafael Correa liet uitvoeren met de vraag of het volk voor of tegen de oprichting van een ‘grondwetgevende vergadering’ is, antwoordde een overweldigde meerderheid ‘SI’.

Er is al veel gezegd en geschreven over de bruisende sociale bewegingen in Latijns-Amerika. Vaak leggen intellectuelen daarbij vooral nadruk op de verschillen met de traditionele arbeidersbeweging. Academische concepten over ‘nieuwe sociale bewegingen’, ‘lokale gemeenschappen’, ‘inheemsen’ enzovoort verdoezelen echter het klassenkarakter van de radicalisering op het subcontinent.

In Ecuador heeft vrijdag 15 april president Correa een volksraadpleging gewonnen. Deze volksraadpleging betrof de vraag of er een Asamblea Constituyente (grondwetgevende vergadering) zou worden ingesteld, met alle volmachten om de grondwet te herschrijven en regionale verdelingen te herzien.

De titanische krachtmeting in Venezuela gaat onverminderd voort. De oligarchie probeert de Bolivariaanse Revolutie nu te discrediteren door economische sabotage in de voedingsindustrie en kunstmatige inflatie.

Uitzonderlijke activiteit ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van de staatsgreep tegen Chavez en van de volksopstand die de Bolivariaanse Revolutie op de sporen zette. Met Eva Gollinger, auteur van de Chavez Code en Alejandro Fleming, ambassadeur van Venezuela, in Antwerpen en Brussel. Verder ook activiteiten Geraardsbergen en Sint-Niklaas.

Lula is eind 2006 voor een tweede termijn verkozen tot president van Brazilië. Terwijl hij zijn regering is aan het vormen, warmt de klassenstrijd op, zoals bijvoorbeeld bij de grote luchthavenstaking en de bedrijfsbezettingen tegen ethanolproductie. De PT is haar maagdelijkheid verloren en zal onder een ander gesternte regeren dan voordien.

In navolging van de succesvolle bijeenkomsten in Antwerpen (15/04/06) en Brussel (09/12/06) nemen Solidaridad Latino en Handen Af van Venezuela het initiatief voor een regionale meeting in het Waasland. Daarmee willen we de vijfde verjaardag vieren van de opstand tegen de coup van Pedro Carmona.

“Bij Vive TV, slaagt de geëngageerde journalist of filmmaker erin zijn droom waar te maken: door zijn werk begint hij de werkelijkheid te veranderen.” Lees het verslag van de première van een boeiende documentaire in Brussel.

De solidariteitsbeweging met de revolutie in Venezuela is in een nieuwe fase aanbeland. 2006 was een “grand cru” voor de solidariteit in België. Tijd dus om de campagne 'Handen Af van Venezuela' op een hoger niveau te tillen.

De Corriente Marxista Revolucionaria speelde al een sleutelrol in de oprichting van de het Revolutionaire Front van Bezette Bedrijven en in de bezetting van Sanitarios Maracay. De invloed van de ideeën van de CMR reiken ver buiten haar numerieke sterkte. Om de Bolivariaanse Beweging nog beter te kunnen versterken met haar ideeën, heeft de CMR financiële steun nodig voor de aankoop van een drukpers.

VW chanteerde de Belgische vakbonden door eerst een catastrofe aan te kondigen en vervolgens de ramp wat te matigen in ruil voor forse inleveringen. Dit is een onderdeel van een wereldwijde strategie, zoals Serge Goulart uit Brazilië getuigt.

Sinds de herverkiezing van Chavez maken de media met de regelmaat van een klok heisa over aangekondigde maatregelen. De bedoeling is verwarring te zaaien over de Bolivariaanse Revolutie. Om het proces te begrijpen mogen we zeker geen abstracte visie op democratie hebben.

Op woensdag 10 januari legde Chavez de eed af voor een nieuwe ambtstermijn als president van Venezuela en hij gaf een redevoering waarin hij zijn kabinetsmedewerkers voorstelde en de hoofdlijnen van zijn regering herhaalde, zoals hij reeds had gedaan tijdens een belangrijke toespraak op maandag 8 januari.

Deze week maakte de Venezolaanse president een historische speech bij de installatie van het nieuwe kabinet. Hij kondigde de nationalisatie van economische sleutelsectoren aan en de ontmanteling van de burgerlijke staat. Daarbij noemde hij zichzelf trotskist omdat hij voor een permanente revolutie is.

Pablo Cormenzana is een leider van Inveval, een van de eerste Venezolaanse bedrijven die in 2005 is genationaliseerd onder arbeiderscontrole. Eén maand na de verkiezingen en na de nationale solidariteitsdag zal hij spreken over de toekomst van de Bolivariaanse Revolutie.

Tijdschrift Vonk

Vonk 323 layout 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken